A térkövezés lépései, folyamata

A térkövezés lépései, folyamataA mesterséges udvari burkolatok közül az egyik legnépszerűbb kialakítás a térkő. Nem véletlenül, ugyanis térkövekből esztétikus, de mégis strapabíró burkolat készíthető, és akkor nem kell a szürke betont nézegetni az udvarban. A térkő lerakás ára az anyagköltséggel és a munkadíjjal együtt nem olcsó mulatság. Mivel az anyagok árát mindenképpen ki kell fizetni, így sokan úgy próbálnak spórolni, hogy inkább saját maguk csinálják a térkövezést.

Ahogy minden építkezési teendő, így a térkövezés első lépése is a megfelelő alap elkészítése kell, hogy legyen. Az alap mélysége attól függ, hogy mire használjuk a térkövet, járdánál elég a vékonyabb alap, autóbeálló esetén viszont nagyobb súlyt kell majd elbírnia, így vastagabb alapra lesz szükség. Először is ki kell szedni a földet a szükséges mélységben. Következhet a fagyvédő réteg, amit a teherhordó réteg követ. Ezek zúzottkő alapon betonréteget jelentenek.

A teherhordó rétegre kerül az ágyazat. Ez egy egyenesre kihozott homokréteget jelent, amire kerülni fognak a térkövek. Ha nem sima az ágyazat, akkor nem lesz jó a térkövezés, ügyelni kell erre nagyon.

A térkő lerakását érdemes a terület egyik szélétől (végétől) elkezdeni, és fokozatosan haladni végig a térkövezni kívánt részeken. Vízmértékre szükségünk lesz ahhoz, hogy tartani tudjuk a magasságot. Mintázott térkő esetén előre gondoljuk végig, hogy melyik minta hova kerül, ne közben derüljön ki, hogy nem jön ki a kigondolt minta.