Mikor igényeljünk Apostille cégkivonatot?

Mikor igényeljünk Apostille cégkivonatot?Ha cégkivonatról van szó, akkor számos különböző cégkivonat típus közül választhatunk. A legnépszerűbbek az ingyenes, a hiteles, az e-hiteles és a közhiteles cégkivonatok, hazai felhasználás esetén szinte biztos, hogy ezek közül kell valamelyiket bemutatni. De mi a helyzet, ha külföldön szeretnénk cégkivonatot használni?

Sokak számára az első reakció ebben az esetben az, hogy egy hiteles vagy közhiteles cégkivonatot kell biztos igényelni, idegen nyelven. Ez azonban egy tévhit. Az esetek túlnyomó többségében ezeket az idegen nyelvű cégkivonatokat nem fogják elfogadni, ezek ugyanis magyarországi felhasználásra készítik, csak idegen nyelvűek.

A megoldás külföldi felhasználás esetén az Apostille cégkivonat beszerzése. Az Apostille cégkivonat igénylésekor meg kell adni, hogy melyik országban fogjuk felhasználni a dokumentumot, csak így fogják azt elkészíteni. Maga az Apostille cégkivonat egy felülhitelesítést jelent. Ez a felülhitelesítés az ún. Apostille-tanúsítvány. Az Apostille cégkivonatot azokban az országokban biztosan, melyek csatlakoztak az Apostille Egyezményhez. Szerencsére azon országos túlnyomó többsége is elfogadja az Apostille cégkivonatot, melyek az Egyezményhez nem csatlakoztak, de azért érdemes tájékozódni, hogy a konkrét országban megfelel-e ez a dokumentum.

Hasonlóan a hazai felhasználású cégkivonatokhoz, az Apostille cégkivonat is 30 napig érvényes, az ára azonban magasabb, mint az általános cégkivonatok ára, érdemes tehát a dokumentum igénylését jól időzíteni.