Miért kell pályázathoz cégkivonatot mellékelni?

Miért kell pályázathoz cégkivonatot mellékelni?A különböző, elsősorban EU-s pályázatok az egyik legjobb lehetőséget jelentik vállalkozások számára a fejlődéshez. A pályázatok benyújtása pont ezért nem olyan egyszerű, különböző dokumentumokra, igazolásokra van szükség már ahhoz, hogy egyáltalán be tudjuk nyújtani a jelentkezésünket egy pályázat során. Az egyik, amit minden pályázat során során mellékelni kell, a 30 napnál nem régebbi hiteles vagy közhiteles cégkivonat.

Egy cégkivonatban az adott vállalkozás jelenleg hatályos adatai szerepelnek, minden olyan adat, ami a cégjegyzékben szerepel. Emiatt a pályázatok során a cégkivonatot elsősorban arra használják, hogy a hatályos adatokat beszerezzék egy vállalkozásról, hitelesítéssel ellátva. Ezeknek az adatoknak a nagy részét meg kell adni a nyomtatványokon, nyilatkozatokon, pályázati dokumentumokban, a cégkivonatnak köszönhetően azonban az elbírálóknak nem kell egyesével minden cég adatait lekérni, hanem a mellékletek között megtalálható az igazolás is.

A cégkivonatok nem csak az általános adatokat tartalmazzák, hanem azt is, hogy kiknek van joga az adott vállalkozás nevében eljárni, szerződést kötni, és azt is, hogy milyen joguk van erre. Általános esetben egy vállalkozásnál a vezető tisztségviselőknek van aláírási joga, de a dolgozók is kaphatnak ilyen jogot. Ha van valakinek, akkor az szerepel a cégkivonatban is. Az aláírási jog lehet önálló és együttes is. Az együttes aláírási joggal rendelkezők csak úgy járhatnak el a cég nevében, ha mindenki egyszerre aláírja a szerződést, dokumentumot, egyedül, külön-külön nincs joguk erre.