Biztonságos a lézeres szemműtét?

Biztonságos a lézeres szemműtét?Sokan már a „műtét” szót meghallva megijednek, ódzkodnak mindenfajta beavatkozástól. Ha ehhez hozzávesszük azt, hogy a lézeres látásjavítás során a szemünkről van szó, akkor nem csoda, hogy gyakran felmerül a kérdés, hogy biztonságos-e a lézeres szemműtét.

Szerencsére nem kell aggódni, a lézeres látásjavítás ugyanis teljesen biztonságos, fájdalommentes. PRK kezelés esetén 2-3 napos kellemetlen érzés jelentkezhet, de szerencsére ez hamar elmúlik, újabb kezelések esetén pedig egyáltalán nincsenek kellemetlenségek.

A fájdalommentességet a helyi érzéstelenítés biztosítja. A helyi érzéstelenítést szemcseppekkel érik el, tehát már ettől sem kell félni. Maga a kezelés pár percig tart, a legolcsóbb PRK kezelést kivéve minden kezelés minden részletét a lézer végzi. A lézer úgy működik, hogy biztosan nincs esélye problémának. Sokan attól szoktak félni, hogy mi van akkor, ha nem tudják szemüket mozdulatlanul tartani arra a pár percre sem, amíg a kezelések tartanak. Szerencsére ezen sem kell aggódni, ugyanis a lézer a szem legkisebb mozgását is észleli, és bármekkora mozgás hatására megáll, majd pedig onnan folytatható a kezelés, ahol a szem mozdulása előtt abbamaradt.

Egy valamire kell ügyelni, hogy LASIK típusú kezelést nem érdemes választani, ugyanis LASIK után van esély arra, hogy probléma lépjen fel. Az esélye ennek is elég kicsi, de érdemes inkább PRK vagy FEMTO kezeléseket választani.