A cégkivonatok fajtái

A cégkivonatok fajtáiA céges dokumentumok közül a cégkivonat az, amelyre a legtöbbször szükség van. Nem mindegy azonban, hogy milyen cégkivonatot igényelünk, mivel a különböző szolgáltatók, szervek különböző cégkivonatot írhatnak elő. Lássuk, hogy milyen cégkivonat változatok között kell döntenünk.

Az első verzió az ingyenes cégkivonat, azonban ez csak információ szerzésre alkalmas, hivatalos ügyek esetén nem fogadják el.

A talán legnépszerűbb választás a hiteles cégkivonat, köszönhetően annak, hogy a legtöbb helyen elfogadják, és az ára is alacsonyabb, mint a következő két cégkivonat típusnak. Ez a legjobb választás, ha egy másik céget szeretnénk leellenőrizni, de pontos, friss adatokat szeretnénk látni, és nem érjük be az ingyenes változattal.

A közhiteles cégkivonat jelenti a legmagasabb hitelesítési szintet, köszönhetően az Igazságügyi Minisztérium Céginformációs Szolgálat hitelesítésének. Emiatt a hitelesítés miatt a közhiteles cégkivonat mindig papír alapú dokumentum, a maximális hitelesítés miatt azonban mindenhol elfogadják, ott is, ahol a hiteles változatot írják elő. Fordítva ez természetesen nem igaz, ahol közhiteles dokumentum kell, akkor azt nem tudjuk semmivel kiváltani.

A technológia folyamatos fejlődésének köszönhetően egyre jobban előtérbe kerül az e-hiteles cégkivonat, amely elektronikus dokumentum, és elektronikus aláírással is rendelkezik. Ennek a formátuma es3, aminek megnyitásához egy speciális, ingyenesen letölthető programra van szükség. Az elektronikus hitelesítés sajátossága, hogy a dokumentum kinyomtatva elveszíti hitelességét, így csak teljesen online ügyintézés során használható, és csak olyan helyeken, ahol el is fogadják. Erről mindig tájékozódjunk előre.