Tavaszi kerti teendők

Tavaszi kerti teendőkA március és az április sokak számára a a tavaszi kerti teendőkről, kerti munkákról szól. Aki veteményessel, gyümölcsössel rendelkezik, előveszi a kerti gépeket, eszközöket, és elvégzi a teendőket. Lássuk, hogy mit kell csinálni ebben az időszakban a kertben és az udvaron.

Az egyik legelső teendő, ha fákkal rendelkezünk, a fák metszése. A metszés sorrendje attól függ, hogy az adott növény mikor rügyezik. Metszésre több okból is szükség van, hozzájárul a növény egészségéhez is, valamint ezzel tudjuk szabályozni, hogy merre, hogyan nőjenek a fák a továbbiakban. Ha kész a metszés, akkor egy lemosó permetezésre lesz szükség a fák megfelelő védelmének érdekében.

A kerti teendők közé tartozik az ültetés, vetegetés. Ezt a tavaszi, kicsit melegebb idő beköszöntével érdemes elkezdeni. Az étkezésre szánt szezonális növények mellett ilyenkor szokás az új fákat, cserjéket, virágokat is kiültetni.

Füves terület esetén érdemes megvizsgálni, hogy a téli időszak milyen hatással volt a gyepre. Ha látunk olyan területeket, ahol kikopott a fű, akkor ezt minél előbb pótoljuk.

Ügyeljünk arra, hogy minden növény rendelkezzen megfelelő mennyiségű tápanyaggal. Ez elsősorban a most ültetett növényeket jelenti, de a legtöbb növény ebben az időszakban fejlődik a legtöbbet, így ilyenkor van szüksége a legtöbb tápanyagra.

A növekedési időszakban többször is szükség lesz permetezésre, akkor, amikor az időjárás miatt szükséges lesz. Ezeket a permetezéseket nem szabad elfelejteni, ugyanis a teljes munkánk kárba mehet, ha nem védjük a növényeket rendesen a kórokozók, kártevők ellen.