Szakíts időt rendszeres nőgyógyászati vizsgálatokra

Szakíts időt rendszeres nőgyógyászati vizsgálatokraGyakori probléma, hogy az emberek csak akkor mennek el orvoshoz, amikor már valamilyen panaszuk, problémájuk van. Nincs ez másképp a nőgyógyászat területén sem, pedig számos rendszeres vizsgálatra érdemes eljárni a megelőzés miatt.

Általános nőgyógyászati vizsgálatra legalább évente egyszer érdemes időt szakítani akkor is, ha nincs panaszod. Ezek során általában vizsgálatok és konzultáció is van. Elsősorban a megelőzést szolgáltja az általános vizsgálat, a konzultáció során pedig szakembertől lehet kérdezni, válaszokat kapni az esetleges kérdésekre.

Szintén évente érdemes elmenni méhnyakrákszűrésre. Ez nagyon fontos a megelőzés szempontjából, mert minél később észlelik a problémát, annál komolyabb lesz a helyzet. Ráadásul a szűrés során egyéb problémákat, rendellenességeket is ellenőriznek, így egyszerre több vizsgálat is elvégezhető.

Hasonló a helyzet az emlőszűréssel is, ahol az emlőrák jeleit keresik. 40 éves kor felett kétévente, 50 éves kor felett pedig évente érdemes részt venni egy ultrahangos emlőszűrésen, de a rendszeres saját tapintásos önvizsgálatot sem szabad elfelejteni.

Ha már vannak panaszok, vagy ha minden részletre kiterjedő vizsgálatot szeretnél, akkor az általános ultrahangos vizsgálat lesz a legjobb választás. Az ultrahangos vizsgálat problémák igazolására, kizárására szolgál.