Mivel foglalkozik az endokrinológia?

Mivel foglalkozik az endokrinológia?Az endokrinológia egy olyan tudományág, amely a szervezet működését szabályozó hormonokkal, és a termelődésükhöz szükséges szervekkel foglalkozik. Ilyen szervek pl. a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigyek, a mellékvese, és a hasnyálmirigy, az endokrinológia problémák és vizsgálatok is általában ezekhez kapcsolódnak.

A hormonális problémák sajátossága, hogy tüneteik lehetnek hosszú ideig előfordulók és hirtelen fellépők is, valamint számos hormonális problémát jelző tünet rengeteg más, akár hétköznapi problémára is illik, ezért a kivizsgálás minden részletre kiterjedő kell, hogy legyen. Ebben tud segíteni egy endokrinológus.

A tünetek szempontjából a hormonális panaszok közé tartozhat pl. a fáradékonyság és a különböző alvásproblémák, a hirtelen súlyváltozás (bármelyik irányba), különböző haj-és bőrproblémák, pl. az aknés vagy a pigmenthiányos bőr, a fokozott izzadás, az impotencia vagy a menstruációs zavarok is.

Mivel ezek általános tünetek lehetnek több probléma esetén is, ezért az endokrinológusok szakértelmük mellett a különböző vizsgálatok eredményeire tudnak támaszkodni a diagnózis felállításához. Az egyik ilyen természetesen a laborvizsgálat. A rendszeres laborvizsgálat tünetek nélkül is nagyon fontos, tünetek esetén pedig lehetőség van arra, hogy célirányosan a tüneteknek megfelelő vizsgálatokat is végezzenek. A labor mellett a CT és az MR vizsgálatok fontosak még a hormonproblémák kivizsgálásakor.