Kizárólag szakemberrel szereltess klímát

Kizárólag szakemberrel szereltess klímátHa klíma vásárlás előtt állsz, akkor valószínűleg már szembesültél azzal, hogy nem csak a készüléket kell megvenni, hanem a felszerelés is több tízezer forintba kerül. A magas klíma szerelési költségek miatt ilyenkor sokan úgy gondolják, hogy megspórolják maguknak a szerelési díjat, és inkább saját maguk szerelik fel a készüléket. Ez azonban nem jó döntés, mutatjuk, hogy miért.

A legfontosabb, hogy a jogszabályok előírják, hogy kizárólag megfelelő engedéllyel rendelkező szakember telepíthet, szerelhet klímát. Persze ez így önmagában nem biztos, hogy nagyon elrettent mindenki, pedig komoly következményei lehetnek.

Az egyik ilyen következmény a garancia elveszítése, ugyanis a gyártók csak szakszerű, szakember általi telepítés esetén vállalnak garanciát a készülékeikre, a szakszerű telepítést pedig papírokkal kell igazolni. Mivel egy klíma készülék több százezer forintba is kerül, ezért nagyon pórul lehet járni, ha valami elromlik a készülékben, de nincs érvényes garanciád.

A klíma telepítésnek több fontos része is van, amihez szakértelemre van szükség. Ezek közül a klímagázzal kapcsolatos teendőkre kell nagyon odafigyelni, mert ha elszökik a klímagáz, akkor több tízezer forint lesz azt pótolni. Nélküle viszont nem lesz se hűtés, se fűtés, ugyanis a működéshez elengedhetetlen.

Hasonló a helyzet a csövezéssel is. Elsőre egyszerűnek tűnik, hogy csak ki kell vezetni a csövet, aztán kész, de a gyakorlatban figyelni kell pl. arra, hogy meglegyen a megfelelő lejtés, vagy, hogy a cső toldások jól legyenek megoldva.