Szembe csepegtetni ugyan nem könnyű, de annál fontosabb!

Lézeres szemműtét

Biztosan mindenkinek volt már dolga szemcseppekkel, hiszen nagyon sok oka lehet, amikor rákényszerülünk a használatára. Ez lehet csak „egyszerű” szemszárazság vagy egy közönséges kötőhártya-gyulladás, de akkor is szükség lehet a csepegtetésre, ha megsérül a szemünk, vagy rászánjuk magunkat egy lézeres szemműtétre. Pontosabban: ha már túl is vagyunk rajta...

Sokan nem szeretik, ha „babrálnak” a szemüknél, sokan a szemcseppektől is idegenkednek. Pedig azzal nem árt tisztában lennie mindenkinek: a szemcsepp nem ellenség, hanem jó barát, ha orvosi javallat ellenére nem használjuk, komoly bajokkal számolhatunk. Enyhébb esetekben csak a kellemetlen tüneteket csökkentjük vele – néha elég a gyógyszertárakban vény nélkül kapható műkönny is –, de gyakran bizony a szemműtétet követő gyógyulásnak az elengedhetetlen feltétele. Az egyik ilyen tipikus eset a lézeres szemműtét kezelés utáni használatuk. Ilyenkor persze már szakorvosi konzultáció után a receptköteles cseppek kerülnek előtérbe, melyek némelyike antibiotikumot is tartalmaz.

A megfelelő szemcsepp kiválasztása kulcskérdés, ahogy a helyes használata is. Mert ha rosszul csináljuk, csak rontunk a helyzeten, mert a gyógyszer nem tud hatni, rosszabb esetben pedig még szennyeződést is juttatunk a szemünkbe, amivel súlyosbítjuk az esetleges fertőzést.

Szóval nem árt betartani a legfontosabb szabályokat, amiket most itt összefoglalunk.

  1. Mielőtt bármit tennénk, alaposan mossuk meg a kezünket, ez az első számú higiéniai szabály!
  2. A cseppentő szemünk felé eső részét (a csúcsát) ne érje szennyeződés! A megmosott kezünkkel se érjünk hozzá, mert a kórokozók onnan a szemcseppek „kíséretében” a szemünkbe kerülhetnek, ami (felül)fertőződést eredményezhet.
  3. A fejünket döntsük hátra (nem kell „nyaktörésig”!), és a kezünkkel húzzuk le azt a szemhéjunkat, amelyik szemünkbe csöpögtetni akarunk. A cseppentőt tartsuk a kötőhártyazsák fölé, minél közelebb, de vigyázzunk, a szemünkhöz azért ne érjen hozzá! Felfele nézve egy cseppet csöpögtessünk a szemünkbe, de akkor sincs baj, ha több megy bele, a felesleget úgyis kipislogjuk.
  4. A csepegtetés után néhány másodpercig tartsuk csukva a szemünket, ennyi idő alatt a hatóanyag felszívódik. A szemhéjra, az arcunkra kifolyt felesleget korongvattával vagy papírzsebkendővel érdemes letörölni!

A lézeres szemműtétek után is hasonlóan járjunk el. Annyi különbség van, hogy itt nem gyógyítani akarunk, ebben az esetben a csepegtetéssel éppen megelőzni akarjuk: elkerülni a fertőzést és megakadályozni, hogy a lézeres szemműtét után a műtött szemen a kezelt dioptria visszaalakuljon.

Összegezve: akár gyógyításra, akár preventív céllal használunk szemcseppet, a kívánt hatást csak úgy érhetjük el, ha ezeket a felsorolt szabályokat pontosan betartjuk.