A stencil technika alkalmazása

A stencil technika alkalmazásaA kreatív időtöltés mindig is népszerű volt az emberek körében, így nem csoda, hogy manapság, amikor minden eddiginél több lehetőség áll rendelkezésünkre, egyre többen vannak, akik így szeretik szabadidejüket eltölteni. Az egyik népszerű választás a lehetőségek közül a stencilezés.

A stencil gyakorlatilag sablont jelent, és rengeteg különböző mintával kapható, sőt, akár saját magunknak is készíthetünk stencil sablonokat.

A stencilezéshez használjunk olyan alapanyagokat, festékeket, melyek nem annyira folyékonyak. Ilyenek pl. az akrilfestékek és a textilfestékek, de jó minőségű bőrfesték is használható stencilezésre. Nem csak festékek, hanem paszták is kiválóak stencilezésre, feltéve, hogy a finomabb összetételűek közül választasz.

Maga a stencilezés általában ecsettel történik. Mivel egy sablont használunk, ezért azt megfelelően rögzíteni kell, ha nem akarjuk, hogy elmozduljon, és elrontsa az egész mintát. Kisebb elmozdulások beleférhetnek, de a minőséget már azok is rontják.

A festésnél ügyelni kell arra, hogy egyszerre csak kevés festéket vigyünk fel, és azt minél szárazabb ecsettel, hogy a festék ne folyjon be a stencil alá. Ha befolyik, akkor elrontja a mintát, és ezáltal akár az anyagot is, amire festünk éppen.

A stencilezést követően a sablont alaposan meg kell tisztítani, különben nem fogjuk tudni többet használni. A legegyszerűbb, ha friss festéket kell eltávolítani, erre ugyanis a vízzel történő lemosás kiválóan alkalmas. Száradt festés esetén nehezebb dolgunk lesz, de szerencsére erre az esetre kapható stencil tisztító spray, ami akár ragasztó eltávolítására is alkalmas.