A lábtenisz főbb tudnivalói

A lábtenisz főbb tudnivalóiSportolni szeretnél, de nem tudod, hogy mit válassz? Szereted a teniszt, de lábbal ügyesebb vagy, mint kézzel? Akkor a lábtenisz kiváló megoldás lehet számodra.

Az egyik alapvető paraméter a pálya mérete, amelyre két különböző méret is van. Attól függően, hogy melyik szervezet keretein belül kerül lebonyolításra az adott verseny, a pálya mérete vagy egy röplabda pályával, vagy egy teniszpályával egyezik meg. A két térfelet elválasztó háló magassága hivatalos versenyeket 110 cm, nem hivatalos versenyeken természetesen más magasság is előfordulhat, megállapodás vagy a szervezők döntése alapján.

Hasonlóan a teniszhez, a hálóhoz a játékosoknak lábtenisz közben sem szabad hozzáérni, az ugyanis elvesztett pontot von maga után. A hálón átnyúlni szabályos, de csak úgy, ha sem a hálóhoz, sem az ellenfél játékosaihoz nem érünk hozzá.

A mérkőzések két megnyert szettig tartanak, egy szettet pedig 11 pontot elérve lehet megnyerni, két pontos különbséggel. Ha nincs meg a két pontos különbség, akkor kettővel kell nyerni. 12-12 vagy 14-14 után (a szervezőtől függően) azonban már az egy pontos különbség is elég a győzelemhez.

Lábteniszt lehet egyedül is játszani, de 2 és 3 fős csapatos versenyeket is rendeznek.

A szerválás nagyon hasonló a teniszhez, a pályán kívülről kell elvégezni, és minden pont után oldalt kell váltani.