A bőrkesztyűk ápolása

A bőrkesztyűk rendkívül népszerű kiegészítők, sokan választják őket alkalmi öltözethez és a téli hidegben kézmelegítőnek. Egy bőrkesztyű évekig is megőrizheti minőségét, azonban ehhez az kell, hogy megfelelően, rendszeresen legyen ápolva. Lássuk, hogyan tudjuk ezt megtenni.

A bőr anyag egyedi jellemzőkkel rendelkezik, annak ellenére, hogy nem élő szövetről van már szó, az alapvető tulajdonságait ugyanúgy megtartja. Ez azt jelenti, hogy a bőr, és így a bőrkesztyű is, zsírosodik, szennyeződik, koszolódik, kiszáradhat és akár meg is keményedhet. Arra kell tehát törekedni, hogy ezeket a problémákat megelőzzük az ápolás segítségével.

Az ápolást minden esetben egy alapos tisztítás kell, hogy megelőzze. A tisztítást mindenképpen speciális bőrtisztítóval végezzük, ugyanis a mosószeres tisztítás könnyen tönkreteheti a bőrt és ezáltal az egész kesztyűt.

A tisztítást követően következhet a szárítás. A szárítás természetes levegőn történjen, tömjük ki a kesztyűt úgy, hogy a levegő minél könnyebben, gyorsabban meg tudja szárítani a bőrkesztyűt.

Ezt követheti csak a tényleges bőrápolás, amely a bőr puhaságát és minőségét hivatott megőrizni. Általában speciális bőrápoló szerekkel szokás ápolni a kesztyűket, de a testápolós, ricinusolajos bedörzsölés is hatásos lehet. A bőr puhítására használhatunk olívaolajat. Ha a kesztyű felülete karcolódott meg, akkor szakembert keressünk, aki a bőr „megfestésével” javítja ezeket az esztétikai hibákat.